Motorsågskörkort A - den teori du behöver veta för att klara provet
Säker Skog har utbildningar och prov för att köra motorsåg. De som klarar proven får motorsågskörkort som finns på olika nivåer. Lägsta nivån är A och handlar om säkerhet runt sågen, hur den ska hanteras och servas mm.
Enligt arbetsmiljölagen AFS 2023:1 och 2023:11 krävs det motorsågskörkort för att få köra motorsåg.
I detta inlägg finns den teoretiska informationen som behövs för att klara teoriproven för motorsågskörkort A.
Vad krävs för att få köra motorsåg
Det är två krav: ålder och motorsågskörkort.
För att köra motorsåg ensam ska du vara 18 år. Kör du tillsammans med kunnig kollega eller handledare räcker det med 16 år.
Du ska också ha klarat teoretiska och praktiska prov och kunna uppvisa intyg (motorsågskörkort) på det för att få köra motorsåg.
Undantag för dessa regler är om du eller din familj sågar på egen mark.
Köra motorsåg ensam
Även om man är 18 år och får köra motorsåg ensam är det inte att rekommendera. Det är alltid bäst att vara två eller flera. Men om man ändå kör ensam ska man se till att ha kommunikationsmöjligheter så att man kan kalla på hjälp om det behövs. Dessutom bör man ha kontakt med någon tex var tredje timme. Om man inte får kontakt den avtalade tiden måste man åka ut för att titta hur det ligger till med personen i skogen.
Några arbetsuppgifter med motorsåg är så riskfylld att man inte får vara ensam. Det gäller:
Trädfällning vid ledningsarbete
Stormskadad skog
Brandskadad skog
Motorsågsarbete från skylift
Motorsågsarbete vid klättring
Personlig skyddsutrustning
Följande kläder och skyddsutrustning måste man alltid på med sig eller på sig när man kör motorsåg. Alla skydd ska vara hela och ha den funktion som det var tänkt att de ska ha.
Det bör också tilläggas att skydden inte är 100% skydd. Man kan vid olyckliga omständigheter såga igenom skydden i både byxor och stövlar.
Hjälm
1.1.Plasten i hjälmen åldras av solljuset. Därför får inte en hjälm vara för gammal. Man brukar säga max 5 år.
Hörselskydd
2.1.Sitter oftast på hjälmen som hörselkåpor. Se till att plastöverdragna skumgummikanten är hel.
Ögonskydd
3.1.Vanligen visir som sitter på hjälmen. Men även skyddsglasögon är ok.
Varsel på överkroppen
4.1.Ska ha standarden EN 471 eller EN 20471. Observera att förvånansvärt många skogsjackor även från Husqvarna och Stihl inte är godkända. Kolla på lappen i jackan så får du svar.
Handskar
5.1.Inga särskilda krav
Sågskyddsbyxor
6.1.Ska ha minst klass 1. Det finns klass 2 och 3 också som har ett högre skydd en det krävs ej.
6.2.Tänk på att om skyddet i byxan är skadat tex genom att man sågat i det så är byxan inte godkänd. Men om man bara sågat i yttertyget kan man laga det och fortsätta använda byxan. Man ska tänka på att när man laggar yttertyget på byxan får det inte fästas ihop med skyddet. Man ska alltså inte sy ihop yttertyg med skyddet eller limma på en lapp och låta limmet komma ner ihop med skyddslagrena.
6.3.Benskydd finns som byxholkar. Dessa är godkända att använda vid tillfällig användning av motorsåg.
Sågskyddsstövlar eller kängor
7.1.Ska ha minst klass 1. Det innebär sågskydd och stålhätta. Inga krav på trampskydd eller annat.
Första förband
8.1.Det är ett tryckförband som kan stoppa en större blödning som är krav. Dock är det väldigt bra att ha lite plåster med och spegel så man kan se sig själv i ögonen om man fått skräp i ögonen.
Sågens säkerhets utrustning
Alla sågar ska ha följande säkerhet utrustning på sågen för att den ska vara godkänd att såga med. Det innebär att om en av dessa går sönder är inte sågen godkänd att använda. Vad jag känner till så köper man en såg från ett känt märke som Stihl eller Husqvarna så har de den utrustning som krävs. Men bra att känna till ändå för att också kunna kolla en äldre såg om den är godkänd.
Kedjefångtapp
1.1.Sitter en tapp under kedjan där den går in i sågen. Den ska fånga upp kedjan om kedjan brister. Syftet är att kedjan inte ska snärta bak på högerhand och höger underarm vid kedjebrott. Denna tapp kan ibland ha fått stryk och även gått av.
Högerhands skydd
2.1.Plattan under bakre handtaget skyddar högerhanden från kedjan om den vid kedjebrott svingas bakåt. Mycket sällan det är trasigt.
Spärr mot ofrivilligt gaspådrag
3.1.Det är den långsmala ”knappen” på bakre handtagets översida. Den måste hållas in för att kunna gasa. Det händer att den går sönder och ligger i intrycket läge. Då går det att gasa hela tiden även utan att trycka in den. Det är inte ok.
Kedjebroms som kan aktivers genom kastskydd och tröghetskrafter
4.1.Kedjebromsen sitter på höger sida inne vid kopplingen och vid kedjans drivhjul. Det är ett band som spänns runt kopplingstrumman. Det händer att det bandet blir slitet och går av.
4.2.Kastskyddet är det skyddet som är framför främre handtaget och som vänster handled åker mot om sågen kastar. Kastskyddet aktiverar kedjebromsen. Det är också genom kastskyddet som man tar bort kedjebromsen. Det gör man gen om att dra tillbaka kastskyddet.
4.2.1.Kastskyddet testar man genom att ha sågen igång, ge full gas, vrida ut vänster handled mot kastskyddet så kedjebromsen aktiveras. Då ska kedjan stanna omedelbart. Ta för vana att testa detta varje dag.
4.3.Tröghetskrafterna kan också aktivera kedjebromsen. Om sågen ligger ner och man får ett kast kan kedjebromsen aktiveras utan att man kommer åt kastskyddet.
4.3.1.Tröghetskrafterna testas genom att ha avstängd såg, hålla den i bakre handfatet och släppa svärdet ner mot en stubbe. Av den plötsliga smällen/stoppet ska tröghetskrerna ha aktiverat kedjebromsen. Detta bör man testa ibland.
Stoppknapp
Hantering av motorsågen
När man går i skogen finns risk att man snubblar och trillar. Har man då startad motorsåg i händerna finns risk att man reflexmässigt kramar om handtagen när man trillar. Det kan innebära att man gasar och samtidigt faller över svärdet vilket kan leda till mycket allvarliga olyckor.
Därför ska man slå i kastskyddet när man går med sågen i skogen.
Vill man hålla sågen i en hand ska det ske i främre handtaget, aldrig i bara bakre hantaget där gasen sitter.
Vänster tumme ska vara under bågen på främre handtaget. Detta för att sågen inte så lätt ska falla ur händerna om sågen kastar.
Start av såg
Det finns ett par olika sätt att starta sågen som är godkända. Men det finns bara en rekommenderad metod. Den rekommenderade metoden går till så:
Håll sågen med vänster hand om främre handtaget
Bakre handtaget mellan knäna
Dra med höger hand i startsnöret
Med denna metod behöver inte kastskyddet var i när man startar.
Andra godkända metoder är att sågen står på marken och man drar. Eller att man kastar sågen vid start men då är det viktigt att man gör på rätt sätt. Höger hand i främre handtaget, dra med vänster hand och vid denna metod måste kastskyddet vara islaget.
Men jag anser absolut att den rekommenderade metoden är bäst och tycker att alla bör använda den.
Bäst kontroll på motorsågen
Man har bäst kontroll på motorsågen när:
Man håller sågen nära kroppen och tar stöd av kroppen
Man sågar med dragande kedja
Man sågar med full gas, alltså hög hastighet på kedjan
Man har ett stadigt och följsamt grepp om sågen
Att såga med dragande kedja innebär att man sågar med svärdets undersida. Sågar man med översidan kallas det för att såga med skjutande kedja. Man använder båda men man har lite bättre kontroll med dragande kedja och med skjutande kedja finns det också en ökad risk för kast.
Motorsågen kan kasta
Om man sågar med övre delen av svärdsspetsen kan kedjan klättra i veden istället för att såga av veden. Eftersom kedjan har så hög hastighet innebär det att sågen kastar eller flyger med hög hastighet uppåt (eller i den riktning som svärdsspetsen har). Detta kan komma med sådan överraskning och fart att man inte kan kontrollera det. Det kan vid otur träffa personen i ansiktet eller annans stans på kroppen. Kast är en stor risk och något man försöker undvika och förebygga.
När man ska såga rakt in i en stam eller stock, ett så kallat instick är det mycket lätt att såga så man får kast. För att undvika det börjar man att såga med svärdsspetsens undersida ca en svärdsbredd djup, sedan vinklar man upp sågen så svärdet är i rak linje med hur man vill föra in den och sedan sågar man rakt in. På så sätt skapas en kant inne i veden så inte svärdet kan kasta.
Vedsågning
När man ska kapa stockar till korta vedbitar, tex 30 cm bitar, så finns det risk att veden hoppar och att svärdsspetsen kommer åt annan ved och skapar kast. För att minska dessa risker finns några åtgärder man kan göra:
Lägg vedstocken i en sågbock eller liknande. Då ligger den på bättre arbetshöjd och stabilare.
Spänn fast stocken i sågbocken. Särskiljt när stocken blivit kort och man ska göra de sista kapen är det lätt att stocken far i väg av kedjans rotation.
Om det finns möjlighet så använd en svärdslängd som når igenom stockarna. Då slipper man såga från två håll.
Diverse motorsågning
Det är inte godkänt att stå på en stege och såga med motorsåg. Det finns många risker förknippat med det. Tex kan grenen vika sig ner och slå undan stegen. Tyvärr finns det många som gjort det och skadat sig illa. Sök på youtube om du är nyfiken.
Man får såga med bensinsåg inomhus men man ska tänka på att ha välventilerat. Använder man en el- eller batterisåg blir det inga avgaser
Motorsågens funktion och skötsel
Tomgång
När sågen är i gång på tomgång får kedjan inte snurra. Gör den det ändå kan det bero på att tomgången är för högt inställd. På äldre sågar och enklare nya modeller kan man ställa in tomgångsvarvet med en skruv på sågens förgasare. På nyare sågar sköts detta elektroniskt. En annan orsak till att kedjan snurrar på tomgång är att kopplingen är trasig. I båda fallen får man inte köra med sågen utan anledningen till att kedjan går ska åtgärdas.
Smörjning
De flesta sågar har ett hål i mitten på kopplingen där man kan spruta in fett. Detta bör man göra var 40:e timme alltså en gång i veckan om man kör heltid.
Luftfilter
Luftfiltret ska man dagligen kontrollera och rengöra vid behov. Är det så att man glömt detta och sågen börjar gå dåligt så är det luftfiltret det första man bör kontrollera.
Bensin
Motorsågar ha en 2-takts motor. Den kräver att få bensin som det finns inblandad olja i, ca 2%. Man kan köpa vanlig bensin på bensinstationen och själv blanda i 2-takts olja. Men man kan också köpa färdigblandad bensin. I dag är det vanligast att köpa färdigblandad.
En bättre bensin är den från pumpen på bensinstationen är alkylatbensin. Det mest kända märket på alkylatbensin är Aspen som jag rekommenderar.
Den har flera fördelar:
Bättre för miljön
Bättre för vår hälsa
Bättre för motorn på sågen
Bättre lagringsbarhet, vanlig bensin från pumpen blir gammal och får förändrade egenskaper ganska fort.
En nackdel är att den är lite dyrare.
Kedjeolja
Varje gång man tankar bensin bör man fylla i kedja olja också. Det finns två sorters kedjeolja:
Mineralolja; som inte är förnybar och kommer från berggrunden, den är billigare
Vegetabilisk olja; förnybar och miljövänlig, dyrare, om sågen inte används på länge kan oljan bli seg så att kedjan blir svår att dra runt.
Jag rekommenderar att använda vegetabiliskt olja och om man vet att man inte kommer såga på länge och är rädd för att oljan ska bli seg kan man tanka mineralolja sista dagen man är ute och kör med sågen.
Kedjan och filning
Kedjan ska vara lagom spänd. Det innebär att den lätt går att dra runt men att den samtidigt på svärdets undersida ligger dikt ann mot svärdet. Den får alltså inte hänga på undersidan.
Om kedjan är slapp ökar slitaget på svärd och kedja och risken för att kedjan hoppar av ökar. Kedjan spänner man lätt med en så kallad kombinyckel och den bör vara med ut så att den är nära till hands.
Kedjan ska kasseras om det blivit sprickor i den. Den ska också kasseras om man filat den så mycket att kortaste delen på tandens överdel är mindre än 2 mm eller om sidplanet på tanden är mindre än 4 mm.
När man byter kedja ska man också kontrollera slitaget på drivhjulet och byta det vid behov också. Man bör även tänka på att en ny kedja förlängs i början av dess användning och då behöver man bara beredd på att efterspänna kedjan.