Stubbfräsning – fördelar och hur det går till
Stubbar kan vara både i vägen och en källa till problem i trädgården. Genom att fräsa bort dem får du en slät gräsmatta, slipper rotskott och kan använda ytan till något nytt – kanske ett träd, ett växthus eller en altan. Här berättar jag, Martin på Ekhagas Trädservice i Kungälv, om hur stubbfräsning fungerar, vilka maskiner jag använder och vad man bör tänka på för ett riktigt bra resultat.
Fördelar med att fräsa stubbar
Ofta fräser jag stubbar en dag i veckan. Fler och fler inser fördelarna med att få bort stubbarna. Vanliga anledningar till att vilja få bort stubbar är att få en jämn och enkelt skött gräsmatta. Man slipper klippa runt den där stubben och dessutom behöva trimma runt den.
Ibland vill man ha ett nytt träd på samma ställe och vill då få bort stubben. Måste det nya trädet stå på exakt samma plats behöver man djupfrysa så trädets rotklump får plats.
Det finns tillfälle då man ska bygga ut sin altan och vill ha bort stubben. Eller göra parkeringen större.
Det har även blivit vanligare och vanligare att man innan ett husbygge fäller ”alla träden” där huset ska stå och sedan fräser stubbarna. Det blir enklare och billigare än att gräva upp stubbarna och frakta bort dem till återvinner och betala för det.
Senaste stubbfräsningen jag gjorde var bla för att de skulle bygga ett växthus på platsen.
En annan fördel med att ta bort stubben är mycket av kraften i roten och stubben försvinner. Det minskar risken för att det kommer upp rotskott. Samt stubbskott kommer inte upp alls.
Skadliga svampar som kan finnas i en stubbe förstörs och därmed förhindras spridning av den svampen i sin trädgård.
Men främsta anledningen kanske ändå är att det ofta inte är så vackert med en mer eller mindre död och rutten stubbe som vittnar om ett träd som inte finns mer.
Hur går det till
Min vanliga stubbfräs är en självgående maskin på hjul. Den kan bli endast 90 cm bred (genom att enkelt ta av de yttre hjulen fram) och kommer därmed fram även i trånga passage. Den lastas av från släpet och körs fram till stubben. Spåren efter stubbfräsen när den körs är som spår efter en större åkgräsklippare, alltså mycket sällan några spår som syns alls efter någon dag.
På stubbfräsaren sitter ett fräshjul framtill med hårdmetalltänder. Detta hjul startas och snurrar med hög hastighet. Sedan sänks den ner mot stubben och förs från sida till sida några centimeter i taget. På så sätt tas bit för bit av stubben bort.
Vanligen fräser man 15-20 cm djupt och tar lite bredare och och vidare än vad stubben är så större rötter också fräses bort.
Ibland finns det behov av att fräsa djupare vilket går bra att göra.
En av problemen eller svårigheterna med stubbfräsning är sten och berg som ligger nära eller till och med i stubben. Ofta ser man inte detta utan hör det först när fräständerna drar i stenen. Detta sliter hårt på tänderna och kan även skada maskinen. Mindre stenar som sitter löst i jorden åker lätt bort vid fräsningen. Docks så om det är tjäle i marken kan en mindre sten som är fastfrusen inte åka bort och blir då till skada för tänderna. Det innebär att man försöker undvika att stubbfräsa när det är rejäl tjäle.
Olika stubbfräsare
Jag har också en liten men förvånansvärt kompetent stubbfräs. Den är med viss ansträngning bärbar. På platser där den vanliga stubbfräsen inte kommer åt använder jag denna. Det kan vara på en innergård eller uppe på en terass eller bakom huset där det endast går trappor dit.
När jag har denna lilla stubbfräs innebär det att jag kan fräsa alla stubbar, oavsett storlek och placering.
Kablar i marken
Finns det kablar ytligt i marken där man ska fräsa så fräser man av dessa. Nergrävda elkablar ska ligga på ett sådant djup att det inte är något problem. Men aviseringskabel till självgående gräsklippare ligger helt ytligt och dessutom ofta runt stubben. Om man inte får reda på att det finns en sådan kabel är det lätt hänt att den fräses av. Men lyckligt vis är dessa lätta att skarva.
Annat man kan fräsa
Det finns flera andra användningsområde för en stubbfräs.
Häckar
Har man tagit ner en häck och inte vill att den ska växa upp igen är det mycket lämpligt att fräsa bort de små stubbarna eller buskarna.
Slyområde
Det kan ha växt upp en mängd sly på ett område där man vill anlägga gräsmatta eller rabatter. Att gräva upp allt är ett drygt och tungt arbete. Ett sådant område kan man självklart fräsa också med en stubbfräs.
Gräsmatta
En gång ville jag ha en 1,5m bred rabatt i gräsmattan. Då tog jag stubbfräsen och fräste upp detta. Då blir den som en mycket kraftfull jordfräs. Resultatet blev en fint fräst jord.
Så blir det efter
När man fräser en stubbe blir det spån kvar efter. Ju större stubbe desto mer spån. Det blir även uppfräst jord som ligger blandat i spånen. Om denna blandning mest innehåller spå växer det inte något i det. Men är det mest jord och bara lite spån som tex efter en häckfräsning så växer det bra. Ofta får man ta bort fräset och lägga dit ny jord för att kunna tex så ny gräsmatta.
Det bästa är att vara lite noga här och ta bort så mycket som möjligt. För om man fräs men lämnar kvar en del i botten av fräshålet och lägger jord över så kommer träfräset att med åren förmultna och sjunka ihop. Det blir då en svacka i gräsmattan. Om man istället tar bort så mycket som möjligt minskar man svackbildningen.
📞 Kontakta mig, Martin på Ekhagas Trädservice i Kungälv, så pratar vi vidare!