Så beskär du fruktträd – Tips och kunskap från en arborist i Kungälv

Varför man ska beskära fruktträd

Genom att beskära ett fruktträd kan man begränsa dess storlek. Annars blir de flesta fruktträd större och högre än vad man kanske önskar sig eller större än vad som är lämpligt för den plats den växer på. Höjden vill man ofta hålla nere så att det lättare går att få tag på frukten som sitter högst upp. Även en poäng med att hålla nere höjden är att det lättare går att beskära trädet i framtiden.

När man beskär och glesar ut ett träd kommer vind och sol lättare in i trädet. Det gör att grenar och lövverk snabbare torkar upp. En torrare miljö är negativt för skadliga svampar. Så genom beskärning motverkar man skadesvampar.

Vid beskärning kommer det också mer sol åt till frukten. Sol på frukten är väsentlig för dess mognad och smak. I vissa sammanhang går man och repar bort blad runt frukterna för att solskenet ska kunna träffa tex äpplena så de mognar bättre.

När man gallrar i kronan tas också många kommande blomknoppar och växtplatser för ny frukt bort. Det innebär att trädet kanske får färre frukter efter en beskärning. Men de frukter som blir kommer vara större, vackrare och mer välsmakande än utan beskärning. Beskärningen är en del av fruktgallringen som man också kan behöva göra så inte frukterna sitter för tätt.

Olika typer av fruktträdsbeskärningar

Planteringsbeskärning Den görs i samband med planteringen så vida inte plantskolan där man köpte fruktträdet gjorde det. Toppskottet klipps av lite. Tre - fyra sidogrenar som sitter symetriskt kortas in. Dessa sidogrenar ska inte vara grenar som konkurrerar uppåt med toppen. När man klipper av dessa grenar kommer de att förgrenar sig där man klippt och förhindra att trädet mest bara får långa och rangliga skott.






Uppbygnadsbeskärning

De kommande (ca 5) åren efter planteringen gör man uppbygnadsbeskärning. Denna ska ske på vårvintern för nu när träden är små vill man ha tillväxt i trädet och en vårvinterbeskärning gynnar det. Här formar man trädet så grenar är lagom långt från varandra. Förutom toppen som pekar rakt upp försöker man spara och skapa grenar som har en horisontell riktning. En horisontell gren har mer fokus på blommor och frukt medan en vertikal gren som pekar uppåt har mer fokus på tillväxt. De grenar och topp som man vill ha kvar kan man eventuellt korta in så de inte blir får långa och rangliga. Eller om man vill att de ska förgrena sig.





Beskärning av stora fruktträd

Stora vuxna träd har kanske fått den storlek och höjd man maximalt vill att den ska ha. Då får man gallra och korta in tillväxten som har skett sedan man beskar senast. Det innebär att grenar som man tidigare år har sparat kanske man behöver ta bort för att bygga på nya grenar.

Det man tar bort främst är:

  • Döda grenar

  • Inåtgående grenar

  • Grenar som pekar rakt upp






Tidpunkt på året

Generellt är det för mycket prat om vilken tidpunkt på året som är bäst för beskärning. Man borde mer prata om hur man ska beskära. Man kan nästan säga att du kan beskära hela året. Men det finns för och nackdelar att beskära vid olika årstider.

Beskär man under trädets viloperiod (då den inte har blad) får man mer tillväxt i trädet än om man beskär under den vegetativa fasen (då den har blad). Vissa träd vill man ska växa mer. Till exempel unga träd under uppbyggnadsfasen eller gamla träd som stannat av i tillväxten. Dessa är lämpliga att beskära under viloperioden som i praktiken oftast är vårvintern. För mig som bor i södra Sverige är det februari-mars. En annan fördel med att beskära under vårvintern i förhållande till sommaren är att det inte finns någon frukt i trädet som man river ner under beskärningen och att man också lättare ser grenarna eftersom de inte finns blad.

Beskärning under JAS (JuliAugustiSeptember) triggar inte skottskjutningen så mycket. Trädet är också aktivt och kan sätta in sina skydd mot svampangrepp i de sår som blivit efter beskärningen.

En fördel med att beskära under JAS är att det är lätt att se om grenar är döda. När man beskär på vårvintern kan det ibland vara knepigt att se om grenen lever eller ej.

Körsbär och plommon (stenfrukter) är lämpliga att beskära i JAS för de kan utveckla en åkomma som heter gummiflöde om man beskär dem under vårvintern. Dock ska man beskära körsbär och plommon på vårvintern under uppbyggnadsbeskärningen eftersom man vill ha god tillväxt på dem på.






Beskärnings mängd

Hur mycket ska man ta bort? Uttryck som ”man ska kunna kasta sin hatt igenom trädet” är fel. Då har du tagit för mycket. Det är svårt att säga exakt hur mycket man ska ta men några riktlinjer: Ta max 30% av trädets blad eller knoppar Viktigt att gå igenom hela trädet så det är någorlunda jämnt beskuret Om det finns behov av att ta bort mycket är det bättre att dela upp det på flera år och inte ta allt på en gång. Effekten blir annars att trädet reagerar med att skjuta mycket vattskott.

Har trädet massor med vattskott vill man kanske ta bort dessa. Men tar man bort alla blir det kanske mer än 30% av trädets knoppar. Då kommer trädet reagera med att skjuta lika många vattskott till nästa år och då har man kommit in in en ond cirkel.

Istället kan man göra så här:

  • År ett tar man bort 1/3 av vattskotten, de grövsta och de som pekar mest rakt upp. Några (1/3) kortar man in och 1/3 lämnar man kvar.

  • År två tar man bort kanske hälften av de ”gamla” vattskotten.

  • År tre tar man bort de sista av de vattskott som nu är tre år gamla.

Förhoppningsvis har trädet lugnat ner sig vad gäller att skjuta vattskott. Men man får inte glömma att man vill ha nya skott och vattskott är också grenar man kan bygga på för framtiden.






Hur ska man beskära

Använd rena och vassa verktyg. Sågsnitt och klipp ska vara så släta och fina som möjligt. Duscha såg och sekatör med tex T-röd för att ta död på svampsporer mm mellan olika trädgårdar. På så sätt kan man minska spridning av skadegörare.

Klipp (eller såga) i klykor eller efter en knopp. Skapa inga ”tappar” eller ”rockhängare”. Snittet ska vara precis utanför grenkragen. Grenkragen är en upphöjning som är runt grenen där den går ut från stammen/annan gren. Men det är inte alltid som den finns. Då lägger man snittet från insidan av klykan och snett ner, inte helt intill stammen.

Om man ska ta bort en större gren bör man först kapa av den en bit utanför där man tänkt lägga det slutliga snittet. Detta gör man för att om grenen fläker och drar med sig bark så skadar man inte det som ska vara kvar. Sedan när vikten av grenen är borta kan man kapa det fina slutliga snittet.

Therese Dahlgren

Mitt namn är Therese och jag är specialiserad på digital strategi och Squarespace webbdesign för tjänsteföretagare och entreprenörer. Med effektiva webbprojekt skapas rena professionella hemsidor som är sökoptimerade, funktionella och underlättar både arbete och sälj.

https://www.theresedahlgren.se
Föregående
Föregående

Stubbfräsning – fördelar och hur det går till